středa 30. září 2015

RECIPE: Tvarohový dort/Cheesecake

[čískejk] nebo také [chesekake] (podle některých)... Málokdo ale v Česku dělá ten pravý. Trochu jsem zapátrala a zjistila, že ten skutečný je ukuchtěn ze sýru Philadelfia, který je bohužel drahý, takže ho spousta z nás nahrazuje třeba mascarponem. Tudíž vzniká spíše tvarohový dort. A jeden takový nepečený Vám tu dnes ukážu.
 Ingredience
cca 240 g sušenek
120 - 150 g másla
500 g mascarpone nebo jiného sýru
300 g bílého jogurtu
190 g přesnídávky
75 g cukru
1 balíček plátkové želatiny 
špetka skořice
špetka soli
šťáva z citronu
Postup 
Ze všeho nejdříve si vezmeme dortovou formu (já kuchtila v menší 20 cm) a vyložíme je průhlednou folií. Dáme sušenky (mám nejraději Zuzanky z Lidlu) do pytlíku, vezmeme paličku na maso a snažíme se je rozdrtit na co nejmenší kousky. Potom je nasypeme do formy. V rendlíku si zvolna rozehřejeme máslo, necháme trošku vystydnout a vlijeme do sušenek. Zamícháme a mačkátkem na brambory srovnáme vrstvu do jedné roviny. Začneme připravovat želatinu dle návodu na obalu (4 - 6 lžic vody, do které ji vložíme). Zatímco nám želatina bobtná, připravíme si krém. Do misky dáme jogurt, mascarpone, špetku skořice a soli. Pokud chcete, můžete přidat trochu citronové šťávy. Pak už jen vezmeme mixér a pořádně vše promixujeme. Krém je připraven a teď zpět k želatině! Konečně ji máme hezky nabobtnalou. Zapneme nejmenší vařič a pomaloučku rozpouštíme. NESMÍ SE VAŘIT! Do želatiny přidáme celou skleničku přesnídávky a cukr. Zahříváme, dokud krystalky cukru nezmizí. Tuto směs můžeme vlít do krému. Musí však být vychladlá na pokojovou teplotu. Vše dohromad ještě pořádně promícháme/promixujeme a můžeme rozprostřít po sušenkové vrstvě. Teď už jen zbývá chladit cheesecake nejméně tři hodiny a můžete se dát do něj!

Recept mám částečně z internetu a částečně upravený podle sebe. Doufám, že vám Cheesecake bude chutnat, klidně se pochlubte svými výtvory a zašlete je na můj mail luci.cheerhood@gmail.com a dobrou chuť!

Vaše Luci

Žádné komentáře :

Okomentovat

Děkuju za každý komentář :)